Κάθε που κουράζεται η ψυχή από τα τόσα της ζωής ταξίδια, αρχίζει η ποίηση κι αναβλύζει απ' τα εσώτερά μας και οι στίχοι πλέκουν ένα δίχτυ ασφαλείας να μας σώσει από το βάραθρο του χάους κάθε που πηδάμε στο κενό...

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Σελήνη, ένα δαχτυλίδι χαμένο στην αρχή του χρόνου.


Μια φορά κι έναν καιρό, βαθειά στην καρδιά ένος δάσους, μια φυλή έφτιαξε τις καλύβες της και ζούσε εκεί μονιασμένα. Ήταν όλοι φίλοι και μοιράζονταν τα πάντα. Ποτέ και τίποτα δεν έγινε αφορμή να τους χωρίσει ή να δοκιμάσει την όμορφη φιλία τους. Ακόμα και στις μάχες που έκαναν με τις αντίπαλες φυλές πάντα πολέμαγαν σαν μια γροθιά, πλάτη με πλάτη ώστε να είναι ο ένας η κάλυψη του άλλου. Ακόμα και τα λάφυρα που έπαιρναν τα βάζανε σε πουγκιά και ο καθένας τραβούσε από ένα στην τύχη ώστε κανείς να μην ζηλέψει του διπλανού του ούτε και να αντιδικήσουν για κάποιο από αυτά.

Αυτή την παρέα ζήλεψαν η Διχόνοια και η Απληστία, δυο κακές θεές αδερφές που η χαρά τους ήταν να υποβιβάζουν την ύπαρξη και το μεγαλείο της ψυχής του ανθρώπινου είδους και αποφάσισαν να την διαλύσουν, λες και τις ενοχλούσε σε κάτι. Όμως αυτές οι κακές θεές από αυτά τρέφονταν και δυνάμωναν. Ίσως να μην έφταιγαν ούτε και οι ίδιες αφού γι’ αυτό γεννήθηκαν και αυτός ήταν ο ρόλος τους στο σύμπαν. Ίσως αλήθεια να μην είχαν ποτέ επιλογή. Άνοιξαν το σεντούκι τους και μετά από πολλή σκέψη διάλεξαν ένα δαχτυλίδι, ολοστρόγγυλο, ολόχρυσο που πάνω του ήταν χαραγμένο το όνομα Σελήνη. Ήταν το μαγικό όνομα του δαχτυλιδιού. Ένα όνομα χαμένο στο χρόνο, χαραγμένο σαν από πάντα, λες και όταν έλιωσε ο χρυσός για να το φτιάξουν άφησε επίτηδες κενό στα συγκεκριμένα σημεία ώστε η δύναμη του δαχτυλιδιού να χαράξει από μόνη της το όνομά της.

Ήταν ένα δαχτυλίδι ξεχωριστό από τ’ άλλα. Ο χρυσός του ήταν καθαρός, είχε λιώσει στο κέντρο της γης, εκεί που ούτε θνητοί ούτε δαίμονες μπορούσαν να το αγγίξουν ή να το μαγέψουν και αφού έλιωσε, πάγωσε βαθειά στον άπατο ωκεανό μέχρι που έγινε συμπαγές. Ύστερα ο θεός της φωτιάς το κράτησε με τα δυνατά του χέρια και ο θεός των ουρανών έριξε έναν κεραυνό και του έδωσε το τέλειο στρογγυλό του σχήμα. Σε αυτό το δαχτυλίδι όλοι οι θεοί έκρυψαν κι ένα δωρό. Ο ένας έβαλε πλούτη και ο άλλος δύναμη, άλλος έκρυψε πνευματική διαύγεια και άλλος την ικανότητα να οδηγείς τα πλήθη. Όλοι το είχαν ακουστά αυτό το δαχτυλίδι μα ποτέ κανείς δεν το είδε. Ήταν κρυμμένο και χαμένο για αιώνες φοβούμενοι ότι οι άνθρωποι θα έφταναν στα άκρα για να το αποκτήσουν. Αυτό το δαχτυλίδι λοιπόν ανέσυραν από το σεντούκι τους οι δυο αδερφές και άρχισαν να καταστρώνουν το καταχθόνιο σχέδιό τους.

Μια βραδιά χωρίς πολλά άστρα στον ουρανό, γιατί δεν ξέρω αλήθεια αν γνωρίζετε, ότι τα πολύ πολύ παλιά χρόνια δεν υπήρχε φεγγάρι στο ουράνιο στερέωμα παρά μόνο αστέρια. Σε αυτό το λίγο φως των αστεριών αρκούνταν οι άνθρωποι τις νύχτες και στη φωτιά που φρόντιζαν να κρατούν αναμμένη όλη νύχτα. Μια βραδιά πιο σκοτεινή από τις άλλες αφού τα σύννεφα στον ουρανό εμπόδιζαν ακόμα κι αυτό το λίγο έναστρο φως να φτάσει στη γη, οι δυο θεές πήραν το δαχτυλίδι και το πέταξαν με τόση δύναμη στο χωριό των ανθρώπων που όλος ο τόπος ταρακουνήθηκε σαν να έκανε σεισμό. Πετάχτηκαν από τα στρωσίδια τους όλοι όρθιοι και τρομαγμένοι από το παράξενο αυτό φαινόμενο και μαζεύτηκαν στο κέντρο του χωριού ψάχνοντας να βρουν τι είχε συμβεί. Εκεί αντίκρυσαν αυτό που δεν πίστευαν ότι θα έβλεπαν ποτέ τους.

Πέρασε ώρα πολλή και όμως παρέμεναν σιωπηλοί και ακίνητοι μπροστά στο δαχτυλίδι που ήταν πεσμένο στο χώμα. Δεν ήξεραν αν έπρεπε να το αγγίξουν και ποιος από όλους θα έπρεπε να το κάνει αυτό. Τη σιωπή έσπασε κάποια στιγμή η φωνή της Διχόνοιας, η οποία στάθηκε αναμεσά τους και με δυνατή φωνή είπε,

- Μόνο ο πρώτος της φυλής, ο πιο γενναίος, ο πιο δυνατός, ο πιο έξυπνος, ο πρώτος μεταξύ όλων σας θα μπορέσει να πάρει αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό στα χέρια του. Μόνο αυτός θα καρπωθεί όλα τα δώρα του δαχτυλιδιού που είναι τόσους αιώνες κρυμμένα μέσα του.

Ένας ψίθυρος άρχισε να ακούγεται που σιγά σιγά έγινε φωνές και οι φωνές κραυγές και οι κραυγές ουρλιαχτά και ξαφνικά όλοι άρχισαν να παλεύουν με όλους και να τσακώνονται. Όλα μονομιάς έδειχναν να έχουν χαθεί. Η φιλία, η αγάπη, η ομόνοια, η ισότητα, όλα σκόρπισαν σαν σκόνη στον άνεμο και οι θεές γελούσαν και έτριβαν τα χέρια τους από την τόση ικανοποίηση.

Πέρασαν ώρες πολλές και η αντάρα ξεθύμανε και όλος αυτός ο χαμός καταλάγιασε, γιατί οι άνθρωποι, που είναι από τη φύση τους καλοί, ακόμα κι όταν παρασύρονται, έρχεται κάποια στιγμή που λογικεύονται και ανασυντάσσονται, παίρνουν βαθειές ανάσες και αναπροσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους απέναντι σε ό,τι διδάχτηκαν να αναγνωρίζουν και να τιμούν. Ένας γέροντας τότε, τα χρόνια του οποίου είχαν πάψει από καιρό να μετρούν πλησίασε τους ανθρώπους και είπε,

- Είμαι σε αυτή τη φυλή από τότε που καρφώθηκε ο πρώτος πάσαλος στη γη για να στηθεί η πρώτη σκηνή. Ποτέ μέχρι τώρα δεν ξανάδαν τα μάτια μου τέτοια ντροπή και τέτοια οργή. Δεν είμαστε έτσι εμείς. Η φυλή μας στηρίζεται στην αγάπη και την ομόνοια. Ποτέ και τίποτα δεν στάθηκε ικανό να μας χωρίσει. Και τωρα εσείς για ένα δαχτυλίδι... Τι σας έλειψε αλήθεια και τι ζηλέψατε ; Τι παραπάνω θα μπορούσε να σας προσφέρει απ’ όσα μέχρι τώρα έχετε αποκτήσει ;

Όλοι άκουγαν προσεκτίκα τον σοφό γέροντα και ντρέπονταν για την αδυναμία και τον παραλογισμό που είχαν δείξει νωρίτερα. Ο γέροντας έπιασε το δαχτυλίδι από το έδαφος και τους κάλεσε όλους να κάνουν ένα κύκλο γύρω του. Άπλωσαν τα χέρια τους πάνω στον γέροντα και αυτός σηκώνοντας το χέρι του ψηλά και κρατώντας το δαχτυλίδι φώναξε,

- Δαχτυλίδι των θεών και των δώρων δεν έχει θέση για σένα εδώ. Σε αυτόν τον τόπο δε χωράς σε κανένα δάχτυλο. Εδώ κανείς δεν θα πολεμήσει για χάρη σου όσο πολύτιμα δώρα κι αν κρύβεις μέσα σου γιατί είναι ευτελέστερα από την ομόνοια και την αγάπη που μας διακατέχει. Εδώ είμαστε όλοι για έναν και ένας για όλους. Και τινάζοντας το χέρι του προς τα πάνω πέταξε το δαχτυλίδι του ψηλά στον ουρανό.

Τότε, μια λάμψη φώτισε τα ουράνια και μια φωνή ακούστηκε. Ήταν η φωνή από τη λάβα της γης που είχε λιώσει τον χρυσό του δαχτυλιδιού και η φωνή του άπατου ωκεανού που το είχε συνθέσει. Ήταν η φωνή του κεραυνού που το είχε κόψει και λειάνει και οι φωνές των θεών που είχαν κρύψει τα δώρα τους σε αυτό το μοναδικό αντικείμενο.

- Ωωω, μεγαλειώδεις θνητοί, εξαίρετα πλάσματα, ξεχωριστοί άνθρωποι, πόσοι αιώνες πέρασαν μέχρι να φτάσει η στιγμή να ακούσω τα λόγια που τώρα λέτε. Αυτά που θα με απελευθέρωναν από τα δεσμά της ύλης. Πόσοι χειμώνες και πόσα καλοκαίρια πέρασαν μέχρι θνητός να ξεστομίσει αυτά που εσείς μόλις είπατε. Εσείς που είστε ενωμένοι σαν μια γροθιά, εύκαμπτοι, αλλά αδιαίρετοι. Εσείς μόλις λύσατε το ξόρκι που με έδενε αιώνια σε ένα ατέλειωτο ταξίδι προσμονής και μου χαρίσατε τη θέση που από την αρχή των χρόνων ήταν γραφτό να έχω.

Το δαχτυλίδι άρχισε σιγά σιγά να ανεβαίνει ψηλά, να διευρύνεται και να γεμίζει και να μετατρέπεται σε μια μεγάλη φωτεινή σφαίρα. Ανέβηκε τόσο ψηλά στο ουράνιο στερέωμα που φώτιζε σαν ένας μικρός ήλιος μες στη νύχτα, αλλά λίγο πιο αδύναμα.

- Από σήμερα και στο εξής δεν θα είμαι δαχτυλίδι, ακούστηκε η φωνή του δαχτυλιδιού, αλλά ουράνιο σώμα, πλανήτης. Θα αναγορεύομαι Σελήνη και θα φωτίζω τα βράδια τον κόσμο σας. Όλα αυτά τα δώρα που οι θεοί έκρυψαν μέσα μου θα χαριστούν στη φυλή σας για να μην ξεχάσει κανείς ποτέ πως η ομόνοια και η αγάπη είναι ισχυρότερες από κάθε δύναμη στον κόσμο αυτό και πως ακόμα και οι θεοί και ο χρόνος ο ίδιος υποκλίνονται μπροστά τους.

Από εκείνη τη μέρα λοιπόν το δαχτυλίδι της αρχής του χρόνου έγινε το φεγγάρι που ακόμα φωτίζει τις νύχτες μας και αν καλοκοιτάξετε τα βράδια που έχει πανσέληνο και ο ουρανός είναι καθαρός θα δείτε στην επιφάνειά του κάπου στη μέση του κύκλου να αχνοφαίνονται κάποια γράμματα και αν δεν με γελούν τα μάτια μου... γράφουν Σελήνη.


ΤΕΛΟΣ






44 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό παραμύθι, Σταυρούλα... Σχεδόν συγκινήθηκα με το δαχτυλίδι που μετατράπηκε σε φεγγάρι για να τιμάει τους ανθρώπους που διάλεξαν τον δρόμο της αγάπης! Μπράβο σου!
    Η Αριστέα μας (έχω δει να σχολιάζεις, οπότε ξέρεις σε ποιο blog αναφέρομαι) "τρέχει" αυτή τη στιγμή δρώμενο με παραμύθια... Μπορείς να εντάξεις το έργο σου στο δρώμενο κι έτσι θα το διαβάσουν όλοι! Είναι πολύ ωραίο!
    Καλή μέρα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία μου. Μίλησα ήδη με την Αριστέα και μου είπε πως θα τα βάλει όλα τα παραμύθια. Της έστειλα τα λινκς. Εδώ έχω μόνο πέντε γιατί κάποια τρέχουν σε διαγωνισμούς ...σιγά σιγά όμως θα τα προσθέσω όλα. Σε φιλώ γλυκά γλυκά !!!

      Διαγραφή
  2. Δίκαιος ο έπαινος Σταυρούλα μου... Παράλληλα όμως, είναι άδικο, που η δικαιοσύνη, η σύνεση και η ομόνοια ανάμεσα σε ανθρώπους και λαούς, συμβαίνει μόνο μέσα σε υπέροχα παραμύθια.. Τα σέβη μου! ❤

    Υ.Γ Παρεμπιπτόντως, κι εγώ με ένα Παραμύθι καταπιάστηκα στην σημερινή μου ανάρτηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πετρούλα μου, αντάμωσα τα λόγια σου και τα λάτρεψα !!!
      Σε φιλώ με αγάπη <3

      Διαγραφή
    2. Το σχόλιο της διαδικτυακής μου νονάς Πέτρας, συνόψισε ακριβώς τις σκέψεις που συγκεντρώθηκαν στο μυαλό μου κατά την διάρκεια και μετά το πέρας της ανάγνωσης του παραμυθιού σου! Το οποίο είναι υπέροχο απλά και συγχαρητήρια και για τον έπαινο και την έμπνευση σου! Μια όμορφη συνέχεια στην Κυριακή σου εύχομαι! Σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή
    3. Φιλιά γλυκά, στη βαφτιστίρα της πιο σούπερ διαδικτυακής νονάς. Χαίρομαι που σου άρεσε το παραμύθι...σε ευχαριστώ που ηρθες ως εδώ.
      Καλή Κυριακή !!

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετικό και καλογραμμένο το παραμύθι σου Σταυρούλα μου!
    Όπως λέει και η Πετρούλα μας δίκαιος ο έπαινος!
    Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
    (να κάτι τέτοια είχα υπόψη μου όταν δημιουργούσα το δρώμενο)

    Φιλιά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Αριστέα μου !
      Τα παραμύθια μου είναι το καμάρι μου, δεν το κρύβω, σε ευχαριστώ πάρα πού !
      Σε φιλώ γλυκά !
      Είναι τιμή μου να συμμετέχω για μια ακόμα φορά στα όμορφα ανταμώματα που οργανώνεις με τους εξαίρετους φίλους σου !

      Διαγραφή
  4. Υπέροχο το παραμύθι σου, πολύ διδακτικό και δικαίως πήρες έπαινο από την ΠΕΛ. Μόλις είδα τον έπαινο θυμήθηκα και τον δικό μου που είχα πάρει από την ΠΕΛ το 2004.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη μου ! Καλώς σε βρίσκω !
      Πολύ θα ήθελα να το διαβάσω το παραμύθι σου !
      Σε ευχαριστώ πολύ !

      Διαγραφή
  5. Απρόσμενη ιστορία, πολύ ωραία δοσμένη!! Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ Εvonita ! Τιμή μου που μου χάρισες από τον χρόνο σου :)
      Καλό Σαββατοκύριακο !!

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες Ρένα μου !
      Χαιρομαι που η διαδρομή ως εδώ σε αποζημίωσε !
      Γλυκό σου απόγευμα !

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα και καλως σε βρίσκω
    Μάλιστα σε βρίσκω με κάτι που αγαπω ιδιαίτερα!
    Μου άρεσε πάρα πάρα πολύ
    Συγχαρητήρια για τον έπαινο, πραγματικά διαβάζοντας το παραμύθι, ένιωσα την ίδια στιγμή να αντηχούν στα αυτιά μου οι λέξεις του σαν να το αφηγείτε κάποιος άλλος.
    Τοσο εντονα το βίωσα!
    Να έχεις ένα όμορφο τριήμερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κική μου ! Κι εγώ τα λατρεύω τα παραμύθια !
      Συχνά ξετυλίγονται μπροστά μου μονοπάτια με δράκους και νεράιδες, πλάσματα του δάσους και γενναίοι ιππότες ... και χαίρομαι τόσο να τα μοιράζομαι με φίλους.
      Καλώς όρισες στο σπιτικό των λογισμών μου. Καλό Σαββατοκύριακο !

      Διαγραφή
  8. Δεν εχω λογια ειλικρινα...respect!!!
    Αν δε σε πειραζει θα τα διαβασω ολα στο γιο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα "Πεταλούδα" μου !!!
      Είναι η πιο μεγάλη τιμή που θα μπορούσε να μου γίνει σε αυτό το δρώμενο !
      Σε φιλώ... να τον χαίρεσαι :)
      Εγώ έχω τρία παιδιά !!!

      Διαγραφή
  9. Ηρθα την πιο ωραια στιγμή να διαβάσω ενα ομορφο πραγματι παραμυθι υπεροχα γραμμενο..!! Καλως σε βρίσκω Σταυρούλα και χαιρομαι γι αυτό θα χρωστώ στην Αριστεα μας χαρη, γιατί μεσω εκεινης και των δρώμενων που κανει γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρωπους στην γραφή τους..να περνας ομορφα οτι και να κανεις.. φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Σμαραγδένια μου...πόσο υπέροχα τα λόγια σου !!!
      Το αραξοβόλι μου θα έχει πάντα μια αγκαλιά ανοικτή για σένα...πολλά αγάπης φιλιά !!

      Διαγραφή
  10. Από εδώ και πέρα θα βλέπω το φεγγάρι με άλλα μάτια! Μπράβο σου και γι'αυτό το παραμύθι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. συγκλονιστικο το παραμυθι μου τρεχει τρεχει σαν νερο και χαιδευει το ονειρο και τις θυμησες των μικρατων μας , υπέροχη γραφη ποσο χαιρομαι που το μοιραστηκες μαζι μας .Συγχαρητηρια !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κάτια μου, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε... όσο τα παραμύθια μας μοιράζονται, θα ζουν !!!
      Εγώ σε ευχαριστώ που ήρθες και ταξιδέψαμε παρέα !!!

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραίο παραμύθι, καλογραμμένο και τόσο διδακτικό! Συγχαρητήρια θυμίζει όσα δεν πρέπει να ξεχνάμε! Αξίζει πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαίρη μου, καλώς όρισες !!
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!!
      Τα παραμύθια είναι τα πρωτα μας μαθήματα στο δρόμο της ζωής !
      Σε φιλώ !

      Διαγραφή
  13. ...σαν παλαιό Μέλος της ΠΕΛ, έστω και από την ... μακρινή Νέα Υόρκη, συμπληρώνω την... έγκρισή μου!'Όμορφη γραφή, εμπνευσμένη.
    Καλό σου Μήνα.
    Πρόσφατα είχατε την κοπή της πίτας... ο νέος Πρόεδρος είναι δημιουργικός... καλή χρονιά. Υιώτα
    "αστοριανή" ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με χαρά σας υποδεχομαι στο σπιτικό μου.
      Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Ο νέος πρόεδρΟς της ΠΕΛ είναι ένας φωτισμένος άνθρωπος και θεωρώ πως και με τη συμπαράσταση των άλλων μελών θα χαράξει μια ακόμα φωτεινότερη πορεία για την ΠΕΛ.
      Καλό σαββατοκύριακο !!

      Διαγραφή
  14. Εκπληκτικό το παραμύθι σου. Μου άρεσε η πλοκή του, κρύβει το μεγαλείο των ανθρώπων!!!
    Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κάθε μέρα :)
      Χαίρομαι τόσο που σου άρεσε !
      Νομίζω πως όλα πια στην καθημερινή μας ζωή υποτιμούν τόσο τον άνθρωπο που τουλάχιστον στα παραμύθια πρέπει να θυμίσουμε στους μεγάλους και να μάθουμε και στους μικρούς το μεγαλείο της φύσης μας και της καθαρής μας καρδιάς !
      Καλή εβδομάδα και σε σένα !

      Διαγραφή
  15. Ο σκοπός του κοινού καλού, επιτυγχάνεται πάντα όταν μέσα από συμφωνίες και συναινέσεις, εκφράζεται η αληθεια μας! Αυτό μας δίδαξε το εξαιρετικά καλογραμμένο παραμύθι σου Δέσποινα. Όμως και τα προηγούμενα που διάβασα είναι υπέροχα, έχουν μια εσωτερική δυναμική αναζήτησης κι ο αναγνώστης ακολουθεί την ιστορία με ενδιαφέρον! Χαίρομαι που ένα διαδικτυακό δρώμενο, έγινε αφορμή να σε γνωρίσω, Σταυρουλα!
    Να έχεις ένα γλυκό απόγευμα! Τα φιλιά μου!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κατερίνα μου !
      Δική μου χαρά και τιμη είναι να ανταμώνω τόσο όμορφους ανθρώπους που κοιτάμε στον ίδιο ουρανό. Εχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα παραμύθια, γιατί μπορείς να διδάσκεις το καλό και αγαθό μεσα από κόσμους μαγικούς. Λατρεύω τα μικρά ματάκια που λαμπυρίζουν.
      Καλώς ανταμώσαμε λοιπόν και καλά διαδικτυακά μας ταξίδια :)
      Σε φιλώ !!

      Διαγραφή
  16. Καλώς σε βρίσκω και στο δικό σου χώρο!
    Τί όμορφο παραμύθι! Καλογραμμένο, με εκπληκτική πλοκή, με διδακτικό χαρακτήρα! Που όχι μόνο δεν σε κάνει να δυσανασχετείς, αλλά μπορείς να το διαβάσεις, με μια ανάσα!
    (Εννοείται πως θα ξαναπεράσω να διαβάσω κι άλλα διαμαντάκια σου!)
    Η γραφή σου είναι υπέροχη! Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια!
    Να είσαι καλά και να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!
    Φιλάκια πολλά! (Ή αλλιώς ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!)
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννα μου !
      Καλώς όρισες στο αραξοβόλι μου. Είναι μεγάλη μου χαρά να ταξιδεύω μαζί με φίλους σε παραμυθένια μονοπάτια. Σου δίνω πολλά γλυκά φιλιά και σου εύχομαι μια υπέροχη εβδομάδα.
      Στο σπιτικό μου θα έχει πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά για σένα !
      ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ... λοιπόν ^_^

      Διαγραφή
  17. :D. Συγχαρητήρια, πολύ ωραίο παραμύθι.
    Πάντα τέτοια.
    Καλή συνέχεια. Το δανείζομαι. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Χαίρομαι που σου άρεσε.Να το δανειστεις, τα λόγια είναι για να ταξιδεύουν. Καλό σου βράδυ !!!
      :)

      Διαγραφή
  18. Καθημερινά όλο και κάτι κάνω εδώ μέσα, κάτι χάνω, κάτι πετώ χωρίς να το καταλάβω. Έτσι και το σχόλιο που άφησα το πρωί στο "σπιτικό" σου προφανώς το έστειλα και ΄γω δεν ξέρω πραγματικά που... :(
    Ας είναι! Ευτυχώς ξαναμπήκα γιατί ένιωσα την ανάγκη να σου δώσω κι εγώ τα θερμά μου συγχαρητήρια για το παραμύθι σου! Καλογραμένο με ποιότητα λόγου και διδακτικό περιεχόμενο! Ό,τι χρειάζεται να έχει ένα παραμύθι. Ανυπομονώ να αρχίσει να καταλαβαίνει ο εγγονός μου για να επισκέπτομαι τη σελίδα σου να διαβάζουμε παραμύθια μπροστά στο τζάκι!
    Σ' ευχαριστούμε!!!
    Καλό σου βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ανέσπερη !
      Μπορεί να έχει αναδρομο Ερμή καμιά φορά και να χάνονται τα λόγια μας, αλλά μένει η γλύκα από όσα νιώσαμε.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Σου στέλνω την αγάπη μου και σε περιμένω πάντα με μια αγκαλιά ανοικτή.
      Σε φιλώ !!!

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα σου Αγαπητή Φίλη. Διάβασα με μεγάλη προσοχή και σεβασμό το εξαίρετο παραμύθι σου. Συντροφιά με τη μουσική της Ευανθίας που λατρεύω.
    Το παραμύθι σου είχε μια απρόσμενη εξέλιξη που δεν τη φαντάστηκα έξω από κάθε κοινοτυπία. Η Κορύφωση και η κάθαρση ήρθε με ένα μοναδικό τρόπο αλήθεια.
    Να σε συγχαρώ με τη σειρά μου και να σου ευχηθώ διακριτικά πάντα καλές εμπνεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.Καλώςόρισες στο σπιτικό μου. Σε ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σου λόγια. Στα παραμύθια μου, συχνά μου αρέσει να εξηγώ στιγμές ή παράξενα της φύσης. Στον Άνεμο για παράδειγμα εξηγώ τους κυκλώνες. Εύχομαι όμορφα άστρα στον ουρανό σου και καλή ανατολή !

      Διαγραφή
  20. Είναι αυτό που λένε Παραμύθι για βραβείο.
    Μπράβο σου Σταυρούλα!
    Καλή συνέχεια στη διαδικτυακή σου περιπέτεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Πέτρο !!
      Καλώς όρισες !
      Καλά μας ταξίδια σε όσα οι λογισμοί οδηγούν 
      Σε ευχαριστώ πολύ !

      Διαγραφή
  21. Μαγευτηκα, δεν έχω λόγια!!! Σταυρούλα μου δίκαιος ο επαινος, σ' ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρίνα μου.
      Σε ευχαριστώ πολύ. Διάβασα ήσουν άρρωστη. Σιδερένια κορίτσι μου. Οι παλιό - ιώσεις της εποχής μια φεύγει άλλη έρχεται.
      Διάβασα και τον απολογισμό σου. Είσαι ένας ευλογημένος άνθρωπος. Να σε χαίρονται οι δικοί σου και να είστε όλοι καλά. Τα φιλιά μου !

      Διαγραφή