Κάθε που κουράζεται η ψυχή από τα τόσα της ζωής ταξίδια, αρχίζει η ποίηση κι αναβλύζει απ' τα εσώτερά μας και οι στίχοι πλέκουν ένα δίχτυ ασφαλείας να μας σώσει από το βάραθρο του χάους κάθε που πηδάμε στο κενό...

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - Ορφανοί όπου Γης

 



Πέμπτη 1/4/2021

 

Το οδοιπορικό των προσφύγων…

In limbo

Εν φυγή... εν αποδράσει… εν κινήσει… εν στάση … εν αναμονή…

Ένα ατέλειωτο ταξίδι που δεν ξέρεις αν θα τελεσφορήσει. Μέσα από θάλασσα και ξηρά και όλο κάποιος να μένει πίσω, κάποιος να χάνεται, κάποιος να παραπατά.

Μετέωροι ανάμεσα στο κατώφλι δυο κόσμων και κανείς να μην ξεκλειδώνει τις θύρες να περάσουν μέσα, να βρουν ν’ απαγκιάσουν.

Ένα αδιέξοδο όπως οι σχοινοβάτες που στη μια άκρη το σκοινί καίγεται και στην άλλη ο κόμπος χαλαρώνει… κι απομένουν εκεί μετέωροι στο κενό δίχως λύση, προσμένοντας ένα τέλος που δεν επέλεξαν….

Και το δίχτυ;

Πού πήγε το δίχτυ;

Ποιος πήρε το δίχτυ;

Το δίχτυ…

Δώστε όλοι τα χέρια να φτιάξουμε ένα δίχτυ να νικήσουμε το κενό, ένα δίχτυ να σώζει από την πτώση.

Μια οικογένεια καταμεσής στα χαλάσματα της ερειπωμένης πόλης στρώνει ένα κατακόκκινο χαλί και απάνω του στρώνεται το γιορτινό τραπέζι για το ραμαζάνι. Και είναι όλοι καθισμένοι γύρω μεγάλοι, μικροί, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και μοιράζονται τον άρτο τον επιούσιο. Γύρω από αυτό το τραπέζι ριζώνει η πίστη και η παράδοση, σφουγγίζει το δάκρυ και το ψωμί τους αδελφώνει όλους.

Θεέ μου, Θεέ τους, ένα γιορτινό τραπέζι στολισμένο καταμεσής στη γη του πολέμου.


Δεκούλου Σταυρούλα 

Απόσπασμα από το βιβλίο... (κεφ In limbo)


Το Ημερολόγιο Συναισθημάτων, "Πρόσφυγες, Ορφανοί όπου Γης" είναι μια μεταπτυχιακή εργασία πάνω στο μάθημα Ψυχοκοινωνική Ένταξη Προσφύγων, ένα μάθημα της καθηγήτριας Κλινικής Ψυχολογίας, κ. Δανάης Παπαδάτου. Το περιεχόμενό του συγκίνησε και έτυχε χορηγίας από το Σωματείο Εργαζομένων της Eurobank, Union, και τον πρόεδρό τους και αγαπημένο μου φίλο, Στάθη Χαρίτο. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων θα αποδοθούν στο ακέραιο στη ΜΕΡΙΜΝΑ και τους ευγενείς της σκοπούς. Εύχομαι ειλικρινά να βρει γόνιμο έδαφος και να καρπίσει και να αποδώσει καρπούς που θα βοηθήσουν όπου υπάρχει ανάγκη για ανθρωπιά. 

7 σχόλια:

  1. Να μια εξαίρετη πρωτοβουλία, από αυτές που δεν συναντάς εύκολα να προβάλλονται και να προωθούνται. Συγχαρητήρια Σταυρούλα μου σε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, που αποτελεί τιμή ανθρωπιάς. Όσο για τη δική σου σφραγίδα, ξέρω και γνωρίζω πόσο υπέροχα θα την ντύσεις.
    Χρόνια πολλά να ευχηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Γιάννη μου.
      Ναι, είχα αγαπημένους συνοδοιπόρους σε τούτη τη διαδρομή.
      Ένα ταξίδι που μόλις ξεκινά...
      Χίλια ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια 🌷

      Διαγραφή
    2. Εύχομαι να το ζήσεις και να το απολαύσεις όπως σού αξίζει κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  2. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Η λέξη συγχαρητήρια, φαντάζει μηδαμινή μπροστά στην ΑΞΊΑ της εργασίας σου! Εύγε! Εύγε ! Εύγε! Σε όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ αγαπημένη μου.
      Ψυχή και αγάπη, αυτό καταθέσαμε όλοι μας.
      Εύχομαι να δικαιώσει τις προσδοκίες μας.
      ❤️

      Διαγραφή
  3. Θα δώσω και εγώ τα πολλά μου ΕΥΓΕ Σταυρούλα μου για το θέμα της μεταπτυχιακής σου εργασίας, που θίγει το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει από χρόνια πολλά πίσω στην ιστορία των ξεριζωμό από τις πατρίδες των λαών και την προσφυγιά τους στο άγνωστο, με μόνα εφόδια την ελπίδα και την δύναμη να επιζήσουν.!!
    Μπράβο κορίτσι μου να είσαι καλά και να κάνεις ότι αγαπάς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου, σήμερα συνειδητοποίησα πόσο καιρό λείπω. Και δυστυχώς λείπω χωρίς αυτό να είναι επιλογή μου. Σε ευχαριστώ από καρδιάς για τα τόσο τιμητικά σου λόγια. Από καρδιάς μίλησα και έγραψα και θεωρώ πως έτσι ακούστηκα και νιώθω ευλογημένη γι' αυτό.
      Σε φιλώ γλυκά, καλή Πρωτοχρονιά!

      Διαγραφή