Κάθε που κουράζεται η ψυχή από τα τόσα της ζωής ταξίδια, αρχίζει η ποίηση κι αναβλύζει απ' τα εσώτερά μας και οι στίχοι πλέκουν ένα δίχτυ ασφαλείας να μας σώσει από το βάραθρο του χάους κάθε που πηδάμε στο κενό...

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Φωτεινή Παππά, η ζωγράφος υμνωδός της γυναικείας ομορφιάς και των λουλουδιών.



/
                                                                                                                                                                                                                                                                           

 Το όνομα μου είναι Φωτεινή Παππά. Γεννήθηκα στο χωριό Καμαρίνα, του Δήμου Ζαλόγγου στην Πρέβεζα. Δεν έχω κάνει σπουδές στη ζωγραφική, είμαι αυτοδίδακτη. Σκοπός της ζωής μας είναι η ευτυχία. Πρέπει λοιπόν να κυνηγούμε τα όνειρά μας γιατί αυτό μας φέρνει κοντά στον σκοπό μας. Η ζωγραφική για μένα είναι ποίηση, ανάγκη έκφρασης. Ζωγραφίζοντας μιλάς για όσα δεν χρειάζεται να πεις.


Αγαπημένο μου θέμα γυναίκες και λουλούδια, οι πεταλούδες, η θάλασσα. Μέσα από τα έργα μου, η γυναίκα παρουσιάζεται ως ανθός και διεκδικεί την αγάπη, την τρυφερότητα, τον έρωτα. Η σειρά ‘’FREE –Ζήσε’’ είναι αυτοβιογραφική. Διεκδικεί το όνειρο και την ελπίδα να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας και να φτάσουμε στον στόχο της ζωής μας που είναι η ευτυχία.



Τα έργα μου «Ταξιδεύοντας» αναφέρονται στη συνομιλία μου με τη θάλασσα, το άδειασμα από την καθημερινότητα, που σου φέρνει γαλήνη. Αρκετά έργα μου είναι έμπνευση από ποιήματα ή και λογοτεχνία, όπως το «Υπόσχεση», «Μόνο για σένα», «Το χάδι», «Αγάπες χαμένες», «Ελπίδα», «Για σένα», κ.λπ. Είμαι εργαζόμενη, παντρεμένη και έχω δυο παιδιά.


Το μεγάλο μου όνειρο για τη ζωγραφική άρχισε να γίνεται πραγματικότητα από το 1997. Η πρώτη μου συμμετοχή σε έκθεση με τα έργα «Άγρια ομορφιά», «Kάπου στην Κάρυστο», «Ινδή», έγινε τον Δεκέμβρη του 2013 κατόπιν διαγωνισμού στην ομαδική έκθεση Energy Athens του European Center(Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεχνών), Μητροπόλεως 74, Πλάκα Αθήνα. Για την ίδια διοργάνωση επιλέχτηκα με τα έργα «Ορίζοντες, Free , ‘Αννα» και για την έκθεση 2014-2015 που έγινε τον Ιανουάριο 2015. 


Έχω λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως Ποσειδωνία Σύρου, galleryArt Kolonaki, με την Art Way, Gallery Time of Art Κηφισιά, Φ.Σ. Παρνασσός με την Πανελ. Εταιρία Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, με την Π.Ε.Λ.Τ., με τις Διαδρομές Τέχνης, στο Art festival Kefalonia στη Δημοτική πινακοθήκη «Κέφαλος», με το Σύλλογο καλλιτεχνών Ηλιούπολης , με την UNESCO κ.ά.



Η πρώτη μου ατομική έγινε στη Δημοτική Πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης» στην Πρέβεζα τον Αύγουστο του 2014. Μερικά από τα έργα μου, «Εύα», «Ελπίδα» κ.λπ. έχουν γίνει εξώφυλλο σε ποιητικές συλλογές. Το έργο μου «Ταξιδεύοντας» επιλέχτηκε ως εξώφυλλο, του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ανθρώπων Έργα», τεύχος Ιούνιος 15.





Αρκετά έργα μου έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς όπως… «Τα κρίνα», «Τα ρόδα», «Χαμένες αγάπες», «Μόνο για σένα», «Νοσταλγία», «Για πάντα», «Παπαρούνες», «Αναμνήσεις»… κ.ά. Επίσης, συμμετοχή στα εικαστικά ανθολόγια «Βόλτα στο φεγγάρι», «Όνειρο ήταν» από τις Διαδρομές Τέχνης και «Απρίλης 2015» από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Αφιερώματα στη δουλειά μου έγιναν από τα ηλεκτρονικά περιοδικά… «Αφηγητής», Απρίλης 2015, Ανθρώπων έργα», Ιούνιος 2015, «Vesper Gr», Σεπτέμβρης 2015 και τις σελίδες «Αυλόγυρος» με τον Παύλο Αντριά, «Dayseven Gr» και «Alesart Gr».

Email: tklonis@otenet.gr
Επικοινωνία:- Facebook
Τηλ.: 694 760 2341





Η σειρά FREE-ζήσε προτρέπει στην πραγματοποίηση των ονείρων, που μας φέρνει πιο κοντά στον σκοπό της ζωής, που είναι η ευτυχία. Η σειρά ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ αναφέρονται στη συνομιλία μου με τη θάλασσα, το άδειασμα από την καθημερινότητα που φέρνει γαλήνη. Τέλος ,στα έργα μου γυναίκες λουλούδια, η γυναίκα παρουσιάζεται ως ανθός και διεκδικεί την αγάπη, την τρυφερότητα, τον έρωτα. 



Αγαπημένο μου θέμα γυναίκες και λουλούδια, οι πεταλούδες, η θάλασσα. Μέσα από τα έργα μου, η γυναίκα παρουσιάζεται ως ανθός και διεκδικεί την αγάπη, την τρυφερότητα, τον έρωτα. Η σειρά ‘’FREE –Ζήσε’’ είναι αυτοβιογραφική. Διεκδικεί το όνειρο και την ελπίδα να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας και να φτάσουμε στον στόχο της ζωής μας που είναι η ευτυχία.







Πλήθος ποιητών, ανάμεσά τους και η ταπεινότητά μου έχουμε στολίσει τις γραφές μας με πίνακες της Φωτεινής Πάππά. Οι γραμμές της απαλές και γήινες, τα χρώματα ρεαλιστικά και άριστα αποτυπωμένα, οι γυναίκες, ονειρικές νύμφες, τα άνθη, η καταμαρτυρία της άνοιξης, η θάλασσα, αιτία για περιπλάνηση και ταξιδεμό. 

Όσοι από μας έχουμε την τύχη να τη γνωρίζουμε, παρακολουθώντας την αλματώδη ανέλιξη και αναγνώρισή της κάθε χρόνο που περνά έχουμε την χαρά ν' ανταμώνουμε έναν σεμνό και ταπεινό άνθρωπο, μια υπαρξη χαμηλών τόνων, με σκέψη και ψυχή υγιή και κρυστάλλινη και με μια καλοσύνη ξεχωριστή, αυθεντική, πηγαία. 

Είμαι σίγουρη πως η Φωτεινή Παππά θ' αποτελέσει σταθμό στο πέρασμα των χρόνων για τη ζωγραφική και πολλά θα γραφτούν και θα ειπωθούν από πολλούς και σπουδιάους του χώρου για το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της. 

Ευχαριστώ από καρδιάς τη φίλη ζωγράφο, Φωτεινή Παππά για την τιμή της παρουσίας της εδώ στο αραξοβόλι λογισμών, αλλά και στη ζωή μου γενικότερα. Η ίδια είχα την τύχη να εμπνευστώ, αλλά και να εμπνεύσω τη ζωγραφο μέσα από ένα μαγικό σταυροδρόμι ανταλλαγής των ανείπωτων λογισμών του νου και της ψυχής μας.

Σταυρούλα Δεκούλου Παπαδημητρίου
18/1/17

7 σχόλια:

  1. Βρίσκω τουλάχιστον ΜΑΓΙΚΟ το να εμπνεύσει η ζωγράφος την ποιήτρια και η ποιήτρια τη ζωγράφο.
    Θεωρώ δε πανέμορφο το να μπορεί ο αναγνώστης διαβάζοντας ποίηση να βλέπει εικόνες/χρώματα και αυτός που παρατηρεί έναν πίνακα ζωγραφικής να βλέπει την ποίηση αποτυπωμένη σε καμβά.
    Εύχομαι και στις δυό σας υπέροχες εμπνεύσεις-συνεργασίες και στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σου Σταυρούλα μου Λατρεύω τους ζωγράφους και δη τις Γυναίκες που τολμούν στο γυμνό στη ζωγραφική. Ειδικά με θέμα τη Γυναίκα. Ένα θέμα ποιητικό εξ ορισμού.
    Χαίρομαι που συναντιέται η έμπνευσή σας Σταυρούλα μου σε ένα πανέμορφο ταξίδι που σας το εύχομαι όλο και πιο γόνιμο.
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο όμορφες είναι αυτές οι συναντήσεις μεταξύ δημιουργών!
    Είχα υπόψη μου κάποια έργα της ζωγράφου (όπως αυτό στο εξώφυλλο του "Ανθρώπων Έργα") αλλά δεν είχα δει σχεδόν τίποτε, από ό,τι συνειδητοποιώ τώρα... Μου άρεσαν πάρα πολύ όλα τους, το καθένα μιλάει με το δικό του τρόπο.
    Να είστε καλά και οι δυο σας και να έχετε καλή συνέχεια, γεμάτη επιτυχίες. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ από καρδιάς που αγκαλιάσατε τα εργα της Φωτεινής. Σας εύχομαι καλό κι ευλογημένο Φλεβάρη. Την αγάπη μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έχω συναντήσει καταπληκτικούς ανθρώπους σαν τη Φωτεινή και τη Σταυρούλα..ειδικά γιατί εκτός από το έργο τους που είναι θαυμάσιο έχουν κι έναν απίθανο χαρακτήρα που σε μαγεύει ..είναι τα λαμπερά αστέρια που φωτίζουν δείχνοντας σωστούς δρόμους ζωής στον σημερινό κυκεώνα που στροβιλιζόμαστε ..ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!Σας αγαπώ ΠΟΛΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια είναι πολύ ταλαντούχα η ζωγράφος και είναι αξιοθαύμαστο που εμπνεύστε η μία από την άλλη.
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου σε ευχαριστουμε και οι δύο απο καρδιάς. Η αληθεια ειναι πως εχουμε πολλα ακομα να φτιάξουμε με την Φωτεινή. Καλη σου μερα, καλο Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή