Κάθε που κουράζεται η ψυχή από τα τόσα της ζωής ταξίδια, αρχίζει η ποίηση κι αναβλύζει απ' τα εσώτερά μας και οι στίχοι πλέκουν ένα δίχτυ ασφαλείας να μας σώσει από το βάραθρο του χάους κάθε που πηδάμε στο κενό...

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

«…το 10 άλλωστε ανήκει στον Ελύτη» – Σταυρούλα Δεκούλου Παπαδημητρίου

Σήμερα, στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε την λογοτέχνη Σταυρούλα Δεκούλου Παπαδημητρίου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο ανθρώπινη και δοτική της συνέντευξή!

Ας την γνωρίσουμε λοιπόν :




Βιογραφικό Σημείωμα

Η Σταυρούλα Δεκούλου Παπαδημητρίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και εργάζεται σήμερα στον τομέα της υγείας. H μεγάλη της αγάπη για τη γραφή ξεκινά από τα παιδικά της χρόνια, όπου μικρές ιστορίες της δημοσιεύονται σε περιοδικά της δεκαετίας του ’90.

Ποιήματα, παραμύθια και διηγήματά της έχουν αποσπάσει πρώτα και δεύτερα βραβεία, σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σοβαρών πνευματικών φορέων. Έχει διατελέσει μέλος κριτικών επιτροπών σε διαγωνισμούς ποίησης, ενώ γράφει κριτικές και προλογίζει ποιητικές συλλογές και μυθιστορήματα.

Δημοσιεύει στα λογοτεχνικά περιοδικά: Πνευματική Ζωή, Νέα Αριάδνη, Πνοές Λόγου και Τέχνης και Κελαινώ. Το 2016 βραβεύτηκε από τον όμιλο Ξάστερον με το βραβείο Φέρελπις Ποιήτρια της Χρονιάς. Φέτος ανθολογείται στα ερωτικά ημερολόγια των εκδοτικών οίκων Βεργίνα (Αχ! Έρωτα) και Πνοές Λόγου και Τέχνης και στον ένατο τόμο της ανθολογίας της Νέας Αριάδνης για τη Μεσσηνία.

Κριτική για την ποίησή της έχουν γράψει οι κύριοι, Μιχάλης Σταφυλάς (πεζογράφος, εκδότης και κριτικός λογοτεχνίας), Κώστας Καρούσος (πρόεδρος της ΕΕΛ) και Λάσκαρης Ζαράρης(ποιητής, συγγραφέας). Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο “Στον αστερισμό του Ιβίσκου” αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο 2017. Δημοσιεύσεις της εκτός από τα περιοδικά θα βρείτε 

1. Γιατί γράφεις;
Κάθε που γράφω νιώθω πως η βροχή ξεπλένει τη σκόνη που ο χρόνος αφήνει πάνω στην ψυχή μου.

2. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις; 
Αγαπώ πολύ την ποίηση και την συγγραφή παραμυθιών. Δεν πιστεύω πως θα μπορούσα να γράψω θεατρικό ή δοκίμιο.

3. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Οι αναγνώστες για μένα είναι συνταξιδιώτες στο σκαρί των λογισμών μου. Ισότιμα μέλη μιας ψυχικής διαδρομής που χαράζεται μεσα από την αλληλεπίδραση γράφοντα και αναγνώστη.

4. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;
Θέλω να πιστεύω πως με βλέπουν σαν έναν άνθρωπο που ζωγραφίζει με τις λέξεις του παράθυρα για να κοιτάμε μαζί μέσα από αυτά.

5. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
Παλιότερα, οι εκδόσεις ήταν πιο προσεγμένες και με σεβασμό στον αναγνώστη. Τώρα παρατηρούμε ο καθένας που διαθέτει λίγα χρήματα να μπορεί να εκδόσει ένα βιβλίο ανεξαρτήτως περιεχομένου και επιπέδου.Μου αρέσει που υπάρχουν λογοτεχνικά περιοδικά όπου μπορείς να δεις όλη την παλέτα της ποίησης του σήμερα.

6. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
Θα έλεγα, οτιδήποτε κάτω του δέκα για να έχω πάντα περιθώρια βελτίωσης. Το 10 άλλωστε ανήκει στον Ελύτη.

7. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει έστω και ένας ποιητής που να περιμένει να πλουτίσει από την ποίηση. Αναγνωρισιμότητα ναι, κι εμένα με κολακεύει, αλλά η ποίηση δεν είναι μέσο απόκτησης χρημάτων. Θεωρώ πώς οι περισσότεροι γράφουν ορμώμενοι από μια εσώτερη ανάγκη να εκφραστούν.

8. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
Αν εννοείς αν αντιπαθώ κάποιον, σου ομολογώ πως δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω. Τωρα αν με αντιπαθούν δεν το γνωρίζω γιατί σίγουρα δεν θα ειπωθεί μπροστά μου, αλλά κοιμάμαι ήσυχη γνωρίζοντας πως δεν έχω κάνει κάτι σκόπιμα για να το προκαλέσω.

9. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.Ανιδιοτελής, εχέμυθη, υπερήφανη.
Υποχωρητική, συμπονετική, εσωστρεφής (τα εξής τρία τα θεωρώ ελαττώματα λόγω εποχής)

10. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
Δουλεύοντας στον τομέα της υγείας (εντατική μονάδα νεογνών) ο χειρότερος εφιάλτης μου και δυστυχώς απτή πραγματικότητα είναι κάθε που χάνεται ένα παιδί. Η ποίηση για μένα δεν είναι καριέρα. Έχω πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μου και τα όνειρα είναι πολλά, θα σου πω όμως κάτι που λάτρεψα όταν συνέβη. Στον παιδικό σταθμό που έστελνα και στέλνω τα παιδιά μου έδωσα ένα παραμύθι. Άρεσε τόσο στα παιδάκια που το έφτιαξαν με ζωγραφιές και το δραματοποίησαν. Όταν εκδοθεί, θα χρησιμοποιήσουμε τις ζωγραφιές των παιδών. Αυτό για μένα ήταν μια μεγάλη ικανοποίηση, μια ψυχική δικαίωση που πληρώθηκε με χρώματα και χαμόγελα από μικρά παιδιά.

11. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
Φοβάσαι μήπως κάποια μέρα ξυπνήσεις και δεν έχεις τίποτα πια να γράψεις;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: …άν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε δε θα έχει νόημα το να ξυπνήσω…



Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

4 σχόλια:

  1. Με τιμή και σεβασμό στέκομαι απέναντι σε αυτή σου την συνέντευξη-εξομολόγηση Σταυρούλα μου. Σε κάθε σου απάντηση και σε ότι αυτή κρύβει και αναδεικνύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη μου. Απλές αλήθειες και συνήθειες που μαρτυρώ στον καλό μου φίλο Θεόφιλο Γιαννόπουλο.
      Σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  2. Τι ωραία που το ανέβασες τώρα, που είμαι ακόμα σε φάση να σε μαθαίνω. Πολύ ωραία συνέντευξη. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή