Κάθε που κουράζεται η ψυχή από τα τόσα της ζωής ταξίδια, αρχίζει η ποίηση κι αναβλύζει απ' τα εσώτερά μας και οι στίχοι πλέκουν ένα δίχτυ ασφαλείας να μας σώσει από το βάραθρο του χάους κάθε που πηδάμε στο κενό...

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Σε μαύρο φόντο

 

Στάθηκα να σε κοιτάζω
με τα μάτια λιγωμένα από το μενεξεδί
που γύρω σκόρπιζες'
ένιψα το κόκκινο με το οποίο τα χείλη μου 
είχαν λερώσει αλαζονικά τον λαιμό σου
υποδηλώνοντας την κυριότητά μου πάνω σου.
Απέμεινα να χαζεύω την αύρα σου
ενώ το φως διαπερνούσε τη μορφή σου.
Κρατούσα γερά στα χέρια μου
την αλυσίδα της καρδιάς σου.
Τα σημάδια της κυριαρχίας ζωγραφισμένα
στις ίριδες των ματιών σου
Μισάνοιχτα τα χείλη σου
κι εγώ ήπια και ξεδίψασα τον πόθο μου'
αχόρταγα, χωρίς να νοιαστώ αν εσύ διψούσες,
αν πόνεσες.
Η λαχτάρα κατάφερε στη σάρκα να γαντζωθεί
πάλεψε άγρια μέχρι να κορυφώσει
κι ανάβλυσαν οι στιγμές της παράδοσης
και ξεπλύθηκαν τα φωνήεντα όλα
στης παραζάλης το μεσουράνημα.
Σου 'χα πει...
"Δεν είμαι ελεύθερη ψυχή εγώ"
"του πόθου σου αιώνιος δεσμώτης θα 'μαι"
"Στον έρωτά μου, θα σ’έχω για πάντα φυλακή"
"Γονατισμένο..."
"Να ‘σαι εσύ το φως κι εγώ ο καθρέπτης που το αντανακλώ"
"Να ‘σαι εσύ η λέξη κι εγώ ο τόνος που της δίνει φωνή"
"Να ‘σαι εσύ το άσπρο κι εγώ 
το μαύρο που το περιγράφει"
"Να ‘σαι εσύ η κατάρα κι εγώ η ασημένια σφαίρα
που ποτέ δεν θ΄αφήσω στόχο να βρει.
Στην αιωνιότητα δικός μου θα 'σαι'
Απέθαντος στην αγάπη.

 
Σταυρούλα Δεκούλου Παπαδημητρίου
9/2/19

Eίναι η συμμετοχή μου στην Ερωτική Υμνωδία που διοργανώνει η Lysippe στο όμορφο σπιτικό της.

25 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Σταυρούλα! Πολύ όμορφο κείμενο. Συναισθηματικο, ερωτικο και σαφως κυριαρχικο... Όπως και το παιχνίδι του έρωτα και της σάρκας. Ωραία συμμετοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μάκη.
      Καλώς όρισες στο ταπεινό μου αραξοβόλι.Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιό σου. Θελω λίγο να τραβήξω στα άκρα τη γραφή, αλλά χωρίς να βγω από τα όρια της ποίησης.
      Εκεί στα όρια κονταροχτυπιέμαι τώρα!
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  2. Σταυρούλα !!!
    αυτό και αν είναι θετικό σοκ κορίτσι μου !!! αυτό και αν είναι Ερωτική υμνωδία με ένα δημιούργημα-ποίημα γεμάτο ερωτικό-ηδονικό σκοτάδι.
    Λοιπόν Κυρία μου, ομολογώ δεν στο είχα ! με την έννοια ότι δεν σε είχαμε ζήσει σε τέτοιο είδος έκφρασης. Προσωπικά νιώθω δέος διαβάζοντάς το. Εικαστικά χτίζει μια ερωτική σκοτεινή ατμόσφαιρα που ακροβατεί σε πολύ ιδιαίτερα μονοπάτια.
    Η Κυριαρχία (Domination) στην ερωτική επαφή και σχέση είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που αυτό κι αν έχει γεννήσει ολάκερη ερωτική λογοτεχνία. Έρχεται λοιπόν το ποίημά σου, ο λόγος σου, οι αισθήσεις σου να προκαλέσουν αυτό το σοκ.

    ""Δεν είμαι ελεύθερη ψυχή εγώ"
    "του πόθου σου αιώνιος δεσμώτης θα 'μαι"
    "Στον έρωτά μου, θα σ’έχω για πάντα φυλακή"
    "Γονατισμένο..."

    Απίστευτη λεκτική και εκφραστική έκρηξη...
    Δεν έχω λόγια Σταυρούλα μου. !
    Ύμνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη μου!
      Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το κομμάτι δεν ήξερα πού ακριβώς θα με φτάσει η γραφή. Σίγουρα έβαλα στεγανά γιατί το μπλογκ εδώ είναι δημόσιο και η γράφουσα έχει κόσμο γύρω της που δεν θα ήθελε να πληγώσει ή να προκαλέσει.
      Οι πτυχές του ερωτα είναι πολλές. Εγω συνήθως κινούμε σε παστέλ και γκρίζους τόνους στη γραφή.
      Αν αυτό το κείμενο άγγιξε το κόκκινο τότε ναι, έκανα κάτι διαφορετικό. Σε ευχαριστώ πολύ για τα υπέροχα λόγια σου.
      Καλή Κυριακή

      Διαγραφή
  3. Θα τολμήσω να πω την σκέψη μου και μπορεί να κάνω και λάθος.
    Σαν κείμενο αρκετά τολμηρό. Αν πρόκειται να αναλύσουμε τους στίχους λείπει το ρομαντικό, το τρυφερό συναίσθημα, η μαγεία του αισθάνομαι γεμάτος. Ο ρόλος εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου οδηγεί σε άλλου είδους μονοπάτια. Το εγώ σε κάποιες σχέσεις κρύβει ορμή, πάθος, ανακάλυψη, κόλαση ή παράδεισο.
    Όμως είναι αυτό που σε γεμίζει; Απ’ την άλλη;........

    Ομολογώ πάντως σε λογοτεχνική αξία υπέροχο. Απ’ τον στίχο απορρέει ένα πάθος που σε παρασύρει σε δυνατά συναισθήματα.
    Σταυρούλα καλό ξημέρωμα!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου, καλή σου ημέρα.
      Καλώς όρισες στο ταπεινό μου αραξοβόλι. Χρωστάω πολλά στην καλή μου Γεωργία σαν γίνεται άνεμος να φτάνουν εδώ τόσο όμορφοι άνθρωποι όπως εσύ. Επισκέφτηκα ήδη το μπλογκ σου και σε ακολούθησα. Το διαδικτυακό σπιτικό σου είναι ζηλευτο.
      Για τούτο το γράφημα τώρα... Είναι πολύ διαφορετικό από τη γραφή μου και τον τρόπο σκέψης μου. Είναι όμως μια προσπάθεια να αγγίξω στιγμές φτάνοντας τη γραφή στα όρια τόσο όσο...
      Μια προσπάθεια να παλέψω με την ποιητική συστολή που έχουμε όσοι γράφουμε σε παστέλ τόνους.

      Σε ευχαριστώ πολύ πολυ για το σχόλιό σου. Θα προσμενω πάντα με αγωνία το επόμενο.
      Καλή Κυριακή

      Διαγραφή
  4. Καταρχάς, θέλω να πω πόσο ζηλεύω όσους έχουν την ικανότητα να περνούν περιγραφές/συναισθήματα/οτιδήποτε αριστοτεχνικά με μέσο τους την Ποίηση. Η δεύτερη ερωτική συμμετοχή back2back και με αφήνετε άλαλη, κορίτσια (Σταυρούλα + Μαριάνα).

    Σταυρούλα μου, χειροκροτώ! Η φωτογραφία αντανακλάται κι αναλύεται υπέροχα στους στίχους σου. Μπράβο για την τόλμη σου να δείξεις κι αυτή την πλευρά του ερωτικού/σεξουαλικού - που, για μένα, μια χαρά χωράει στην κρεβατοκάμαρα, και μπορεί να έρθει στα μέτρα, τα όρια και τα θέλω και των δύο. Που, ακόμα κι εάν δεν προτιμάται, είναι ωραίο να εξερευνάται και να γίνεται ανάγλυφη εικόνα δια της φαντασίας, δια του λόγου - πόσο μάλλον με τέτοιον ποιητικό τρόπο.

    Σ' ευχαριστώ γι' αυτό που μόλις διάβασα, και χαίρομαι πάρα πολύ για όταν κλείσει η Ερωτική Υμνωδία: θα έχει συλλέξει διαμάντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου, καλημέρα και πολύ καλή σου εβδομάδα.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα τιμητικά σου σχόλια και για την εγκάρδια φιλοξενία.
      Το δρώμενό σου άνοιξε μια πόρτα που είχα κλείσει από καιρό. Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφω σε τόνους πιότερο κόκκινους ή με νοήματα προσεχτικά κρυμμένα πίσω από τους στίχους. Όχι δεν με ενοχλούν οι λέξεις, απλά για μένα το γοητευτικό είναι το πέπλο πάνω από το στίχο.. η στιγμή που ενώ διαβάζεις μια "καθώς πρέπει" λέξη να ανταριαζει το είναι σου για την εικόνα που στέκεται ολόγυμνη μπροστά σου και σε προκαλεί.

      Είναι μια άκρως ερωτική εγκεφαλική διεργασία και δεν σου κρυβω το απόλαυσα, όπως και το κείμενό σου για το αψέντι. Στην άκρη στα χείλη είχα τη γεύση του όση ώρα το διάβαζα. Οπότε κι εγώ σε ευχαριστώ από καρδιάς για τούτο το συναπάντημα και για όσες όμορφες λογοτεχνικές στιγμές μοιραστούμε από τούδε και στο εξής.
      Σε φιλώ 🌷

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Κική μου.
      Πάντα εμπνευσμένη και δημιουργική σου ευχομαι !!

      Διαγραφή
  6. Συγκλονιστικό το ποίημά σου, Σταυρούλα μου. Ανατρίχιασα. Ε λοιπόν εγώ δεν είμαι γυναίκα dominatrix!!! Μήπως θα έπρεπε να μεταλλαχτώ? Χα, χα. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Μία, θαρρώ πως ούτε εγώ είμαι φαν, μα καποιά φορά οι στίχοι κεντούν φορεσιές της ψυχής που μόνο στη λίμνη με πανσεληνο αντιφεγγίζουν.
      Σε φιλώ γλυκά !

      Διαγραφή
  7. Καλα ενταξει! Απο που να ξεκινησω! Ποιον στιχο να πρωτοδιαλεξω! Τι υπεροχο ερωτικο ταξιδι ηταν αυτο! Κι η μουσικη υποκρουση μοναδικη! Υπεροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου γλυκιά, εσύ που είσαι σαν φλεγόμενο ρόδο, τόσο νέα και όμορφη... πόσο τιμητικό να σε συγκινούν οι στίχοι μου, γλυκιά μου ποιήτρια.
      Σε φιλώ και σε ευχαριστώ πολύ !

      Διαγραφή
  8. Κοίτα να δεις Σταυρούλα μου, για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, εγώ με την ποίηση δεν το πολυέχω.
    Αλλά αυτό το "Στον έρωτά μου, θα σ’έχω για πάντα φυλακή", πολύ μου άρεσε!
    Εντάξει, όλο μου άρεσε, όμως η συγκεκριμένη φράση ακόμα πιο πολύ!
    Εύγε λοιπόν και καλημέρα! 🌹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Αρτίστα μου και καλώς όρισες!
      Ε, όσο να πεις το απόσταγμα του ποιήματος τσίμπησες, γιατί μη θαρρείς γύρω από τον στίχο αυτό ξετυλίχτηκε το κουβάρι του ποιήματος πριν πιάσω το βελονάκι να το πλέξω κατά πώς βγήκε.
      Ξανά θα σου πω πως χαίρομαι που ανταμώσαμε!!
      Καλή συνέχεια στη μέρα σου!
      Σε ευχαριστώ πολύ και σε φιλώ δις !

      Διαγραφή
  9. Ααααα... εδώ θα γράψω πολλά ! :)
    Αρχίζω από την φωτογραφία : Εξαιρετική ! Ομολογώ... το μαύρο δεν με ξετρελλαίνει σαν χρώμα κραγιόν, οι αλυσίδες πάλι... δεσίματα, αλυσίδες, πόνος, υποταγές είναι σαφώς εκτός των ερωτικών προτιμήσεων μου. Κι όμως... Η φωτογραφία σαν σύνολο μου αρέσει ! Τολμηρή, προκλητική, διαφορετική και σαφέστατα δεμένη άριστα με το κείμενο ! Πως τα κατάφερες και με κέρδισε ; Κι εξαιρετικά ζωγραφισμένη !!

    Το ποίημα τώρα ! Ένας ύμνος στο ερωτικό πάθος και μάλιστα σε κάποιες όχι και τόσο κοινότυπες εκφάνσεις του. Η μαεστρία της πέννας σου δεν εκπλήσσει αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση το πόνημα σου είναι μία πολύ ευχάριστη έκπληξη. Δεν μας έχεις συνηθίσει σε τόσο τολμηρά αριστουργήματα ! Έχεις υμνήσει την αγάπη πολλές φορές, με την μαεστρία, την λογοτεχνικότητα, τα άψογα Ελληνικά και τον λυρισμό που στολίζουν την γραφή σου. Εδώ όμως ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΚΩΦΑΝΤΙΚΟ ΠΑΡΟΝ, υμνείς το ερωτικό πάθος μέσα από ένα ποίημα - ερωτική κραυγή-πρόκληση και πρόσκληση μιας γυναίκας.
    Ξεχυλίζει ερωτική αυτοπεποίθηση το αριστούργημα σου, "Ναι, θα σε φέρω εκεί που θέλω ! Μπορω !" Και μόνο του αυτό είναι προκλητικό, προκαλεί χωρίς να έχει κάτι φτηνό ή χυδαίο. Γιτί... το υπόβαθρο ενός κτητικού πάθους σαν κι αυτό που πλημμυρίζει την κάθε γραμμή, δεν οδηγεί πάντα σε αλυσίδες... Στα θεμέλια του χτίζονται κι άλλα πάθη, κι άλλες μορφές υποταγής, η αέναη μάχη των δύο φύλλων είναι ένα απλό παράδειγμα, η ερωτική μονομαχία μία πιο τολμηρή (και πιο μοντέρνα) παραλλαγή της.

    Μου άρεσε !! Το απόλαυσα !! Μου άρεσε πολύ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου, δεν σου κρυβω πως αφού το έγραψα, περίμενα τον ερχομό σου. Ξέρω πως είσαι διαβασμένος πολύ επί του θέματος και με την έφεση και άνεση που εχεις να με πειράζεις δεν ήξερα κι εγώ τι θα μου γράψεις. Λέω μπααα σιγά μη μου γράψει, τηλ θα πάρει και θα με πείραζει όσο δεν παίρνει.
      Χαίρομαι που το απολαυσες και εύχομαι και σε άλλα με υγεία χαχαχα
      Σε φιλώ με αγάπη πολλή!

      Διαγραφή
  10. Το μόνο σίγουρο πως μια ανάγνωση δεν αρκεί για τον Ύμνο αυτό!
    Στέκομαι σε λέξεις, στίχους, νοήματα, φράσεις και μένω ά φ ω ν η με το σύνολό του, εννοώντας κάθε σύμφωνο και φωνήεν της αντίδρασης αυτής. Βρίθει πόθο, πάθος, κατάκτηση, υποταγή, βρίθει DNA που οι άνθρωποι το πλουτίζουμε για να καταλήξει στο σκοπό του, την υπέρτατη Ηδονή.
    Δεν θα ήθελα να τεμαχίσω τους στίχους σου, θα το ξαναδιαβάσω αρκετές φορές να το απολαύσω ως Ωδή καταθέτοντας εδώ τον ταπεινό μα καθόλα γνήσιό μου θαυμασμό.
    Χαίρομαι που σε γνώρισα ! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή μου Αννέτα, καλώς όρισες στο ταπεινό σπιτικό μου. Το αραξοβολι μου πιο φωτεινό από σήμερα και με τον ερχομό σου.
    Πολύ πολυ τιμητικά τα λόγια σου μέχρι που κοκκίνισα και λίγο, πράγμα σπάνιο σε μένα.
    Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου Αννέτα μου για το όμορφο αντάμωμα και εύχομαι κι εγώ να βρούμε πολλές ακομα αφορμές για να πληθυνουμε τα συναπαντήματά μας ❤️🌷

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κυριολεκτικά υποκλίνομαι! Ένα ποίημα ύμνος σε όλα του! Μα, λίγο περισσότερο απ΄όλα, το τέλος του λάτρεψα:
    "Στην αιωνιότητα δικός μου θα 'σαι'
    Απέθαντος στην αγάπη"!!
    Χαίρομαι πολύ για τη γνωριμία μας! Καλή, δημιουργική συνέχεια, φίλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Μαριάνα μου. Τον τελευταίο καιρό περιδιαβαινω στο κατωφλι σου και διάβαζω τα γραπτά σου. Είσαι υπέροχη λογοτεχνική παρέα και σε συγχαίρω ξανά για το όμορφο ποίημά σου για τη μητέρα
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  13. Πάθος που σε παίρνει και σου αλλάζει όλη την κοσμοθεωρία!
    Φαντάζομαι να το διαβάζει ο/η ερωτικός/κη σύντροφος!
    Πολύ καλό Σταυρούλα και ιδιαίτερα στο τέλος.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία μου!
      Ε, όσο και να μην είσαι φαν... όταν πέφτουν τέτοιοι στίχοι στα χέρια σου, θες λίγο να τους ντυθείς να νιώσεις πως τους προκάλεσες.
      Σε ευχαριστώ πολύ για το εδώ σου, καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  14. Θα "κλέψω" από το σχόλιο του Γιάννη και θα επαναλάβω τα λόγια του:
    "Απίστευτη λεκτική και εκφραστική έκρηξη..."
    Και θα συμπληρώσω...πολύ δυνατή αυτή η έκρηξη!
    Φιλιά πολλά Σταυρούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή